Hel citronkyckling med himmelsk potatisgratäng

KockJohan S.
RankingSvårighetsgradLätt

Denna himmelska potatisgratäng är en favorit. I detta recept serveras det med hel citronkyckling, som ger en fräsch touch till hela maträtten.

Antal portioner4 portioner
Tillagning1 h 15 minTotal tid1 h 15 min

Ingredienser hel kyckling
 2 msk torkade franska örter
 1 tsk salt
 1 tsk nymalen svartpeppar
 2 msk smör, smält
 1 citron
 1 hel kyckling
Ingredienser potatisgratäng
 1 kg mjölig potatis
 4 vitlöksklyftor
 2 tsk salt
 3 dl vispgrädde
 2 dl vatten

Steg för steg
1

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser för hel kyckling, utom själva kycklingen och endast zest från citronen. Gnid kycklingen med blandningen. Dela citronen och lägg den i kycklingen.

2

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg den i en ugnsfast form.

3

Skala och pressa ner vitlök i en skål. Häll på salt, vispgrädde och vatten. Vill du göra potatisgratängen mindre fet går det bra att ersätta en del av vispgrädden med vatten. Häll sedan blandningen över potatisen.

4

Ställ gratängformen i ugnen på en plåt i botten. Placera kycklingen på galler ovanför gratängen. Färdig om cirka 55 minuter, kolla gärna av temperaturen med en köttermometer. Kycklingkött bör komma upp över 72°C. Tillagar man kyckling med ben bör temperaturen vid benet ligga runt 82°C enligt landleyskok.se.

5

Serveras med fördel med sallad.

KategoriTagg

Ingredients

Ingredienser hel kyckling
 2 msk torkade franska örter
 1 tsk salt
 1 tsk nymalen svartpeppar
 2 msk smör, smält
 1 citron
 1 hel kyckling
Ingredienser potatisgratäng
 1 kg mjölig potatis
 4 vitlöksklyftor
 2 tsk salt
 3 dl vispgrädde
 2 dl vatten

Steg

Steg för steg
1

Börja med att sätta på ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser för hel kyckling, utom själva kycklingen och endast zest från citronen. Gnid kycklingen med blandningen. Dela citronen och lägg den i kycklingen.

2

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg den i en ugnsfast form.

3

Skala och pressa ner vitlök i en skål. Häll på salt, vispgrädde och vatten. Vill du göra potatisgratängen mindre fet går det bra att ersätta en del av vispgrädden med vatten. Häll sedan blandningen över potatisen.

4

Ställ gratängformen i ugnen på en plåt i botten. Placera kycklingen på galler ovanför gratängen. Färdig om cirka 55 minuter, kolla gärna av temperaturen med en köttermometer. Kycklingkött bör komma upp över 72°C. Tillagar man kyckling med ben bör temperaturen vid benet ligga runt 82°C enligt landleyskok.se.

5

Serveras med fördel med sallad.

Hel citronkyckling med himmelsk potatisgratäng

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *