En bättre Pad Thai

KockJohan S.
RankingSvårighetsgradMedel

Pad thai är en klassisk thailändsk maträtt som är mild i smaken. En favorit hos många svenskar både i Thailand och i Sverige!

Antal portioner4 portioner
Tillagning50 minTotal tid50 min

Ingredienser
 300 g platta risnudlar
 1 gullök, i båtar
 200 g vitkål, finstrimlad
 2 morot, i slantar
 2 salldslökar, i 2 cm bitar
 3 vitlöksklyftor, finhackade
 1 korianderkruka, finhackade blad och stjälkar
 1 ml ingefära, hackad
 1 röd peppar, chili
 4 msk tamarindkoncentrat
 4 msk ljus sirap
 4 msk fisksås
 2 ägg, uppvispade
 400 g strimlad kycklingfilé (eller annat protein)
 salt
 rapsolja, till stekning
 200 g böngroddar
 100 g salta rostade jordnötter, grovhackade, till servering
 1 lime, klyftade, till servering
 chiliflakes, till servering

Steg för steg
1

Blötlägg nudlarna enligt förpackningen, dra eventuellt av lite tid då nudlarna ska stekas på i slutet av matlagningen.

2

Förbered gul lök, vitkål, morot, salladslök, vitlök, korianderstjälkar, ingefära och röd peppar chili.

3

Blanda ihop tamarind, sirap, fisksås i en liten skål.

4

Lättvispa äggen.

5

Skär kycklingen i små bitar, salta, och bryn den i en stor wok eller stekpanna på hög värme. Ställ sedan åt sidan på en tallrik.

6

Använd samma wok eller stekpanna som tidigare och häll på ny olja. Snabbrengör först om det behövs. När pannan är redo fräs på gul lök, vitkål, morot, salladslök, vitlök, korianderstjälkar, ingefära och röd peppar chili på hög värme i 3 minuter. Ställ sedan åt sidan på en tallrik.

7

Använd samma wok eller stekpanna som tidigare och häll på ny olja. Snabbrengör först om det behövs. Stek nudlarna på medelhög värme. Häll i blandningen av tamarind, sirap och fisksås. Tillsätt eventuellt lite vatten och rör om tills nudlarna har mjuknat.

8

Fös nudlarna åt sidan på pannan och häll ner äggen som ska få steka i 2 minuter. Rör om nudlarna så att de täcks av ägg. Häll i den stekta kycklingen och grönsakerna och låt fräsa ihop 2 minuter. Lägg i böngroddar, blanda runt och smaka av med salt och fisksås.

9

Servera toppat med korianderblad, hackade jordnötter och chiliflakes.

Ingredients

Ingredienser
 300 g platta risnudlar
 1 gullök, i båtar
 200 g vitkål, finstrimlad
 2 morot, i slantar
 2 salldslökar, i 2 cm bitar
 3 vitlöksklyftor, finhackade
 1 korianderkruka, finhackade blad och stjälkar
 1 ml ingefära, hackad
 1 röd peppar, chili
 4 msk tamarindkoncentrat
 4 msk ljus sirap
 4 msk fisksås
 2 ägg, uppvispade
 400 g strimlad kycklingfilé (eller annat protein)
 salt
 rapsolja, till stekning
 200 g böngroddar
 100 g salta rostade jordnötter, grovhackade, till servering
 1 lime, klyftade, till servering
 chiliflakes, till servering

Steg

Steg för steg
1

Blötlägg nudlarna enligt förpackningen, dra eventuellt av lite tid då nudlarna ska stekas på i slutet av matlagningen.

2

Förbered gul lök, vitkål, morot, salladslök, vitlök, korianderstjälkar, ingefära och röd peppar chili.

3

Blanda ihop tamarind, sirap, fisksås i en liten skål.

4

Lättvispa äggen.

5

Skär kycklingen i små bitar, salta, och bryn den i en stor wok eller stekpanna på hög värme. Ställ sedan åt sidan på en tallrik.

6

Använd samma wok eller stekpanna som tidigare och häll på ny olja. Snabbrengör först om det behövs. När pannan är redo fräs på gul lök, vitkål, morot, salladslök, vitlök, korianderstjälkar, ingefära och röd peppar chili på hög värme i 3 minuter. Ställ sedan åt sidan på en tallrik.

7

Använd samma wok eller stekpanna som tidigare och häll på ny olja. Snabbrengör först om det behövs. Stek nudlarna på medelhög värme. Häll i blandningen av tamarind, sirap och fisksås. Tillsätt eventuellt lite vatten och rör om tills nudlarna har mjuknat.

8

Fös nudlarna åt sidan på pannan och häll ner äggen som ska få steka i 2 minuter. Rör om nudlarna så att de täcks av ägg. Häll i den stekta kycklingen och grönsakerna och låt fräsa ihop 2 minuter. Lägg i böngroddar, blanda runt och smaka av med salt och fisksås.

9

Servera toppat med korianderblad, hackade jordnötter och chiliflakes.

En bättre Pad Thai

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *